Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Dočasné daňové zvýhodnění soukromého dárcovství projednal rozpočtový výbor

Tisková zpráva Asociace veřejně prospěšných organizací (AVPO ČR)

Praha, 8. října 2020: Návrh na změnu zákona o dani z příjmu, který je ve sněmovně označen číslem 918, byl toto úterý projednán v rozpočtovém výboru. Jeho cílem je na dva roky dočasně zvýhodnit soukromé dárce tím, že se zvýší hranice pro maximální snížení daňového základu na 30 % (ze současných 10 respektive 15%).

Za významné podpory předkladatele poslance Jana Bauera (ODS) a zmocněnkyně pro lidská práva a poslankyně Heleny Válkové (ANO), kteří byli osobně přítomni, se nakonec podařilo návrh projednat a odeslat jej ke druhému čtení s neutrálním stanoviskem výboru.

Považujeme to za příznivou zprávu s ohledem na to, že návrh je projednáván s negativním stanoviskem vlády. Stále věříme, že by nakonec mohl najít podporu mezi poslanci napříč politickým spektrem. Důležité je reagovat rychle. Pokud návrh projde, pomůže zachránit v době pandemie COVIDu potřebné služby, které občanům poskytují veřejně prospěšné organizace pracující v sociálních službách, sportu i kultuře,“ řekl Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací ČR sdružující přes 100 veřejně prospěšných organizací.

Asociace návrh zákona plně podporuje a s argumenty pro jeho přijetí chce poslance oslovit i před klíčovým III. čtením zákona, které lze očekávat ještě během podzimních měsíců.

Kontakt: Marek Šedivý, 603 154 999, sedivy@avpo.cz