Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Stále není jasné, koho by měly neziskovky zapisovat do Evidence skutečných majitelů, řešení by mohl přinést zákon, který aktuálně čeká na schválení Senátem

Zapsat do rejstříku své majitele neziskové organizace nemohou, protože žádné majitele nemají. Na informačním webu Ministerstva spravedlnosti (https://issm.justice.cz/obecne-informace) najdete už v současné době pokyny, koho by měly jednotlivé právní formy neziskových organizací zapisovat. Text je však poněkud zmatený a v některých případech přiliš neodráží realitu neziskových organizací.

Povinnost údaje do evidence doplnit mají neziskové organizace do 1. 1. 2021, za nesplnění této povinnosti však není stanovena žádná sankce a lze tedy počkat na jasnější pokyny. Nicméně se už nyní může stát, že někteří poskytovatelé dotací budou vyžadovat, abyste údaje do evidence za vaši organizaci vyplnili. V takovém případě vám doporučujeme uvést v případě ústavů, obecně prospěšných organizací, ústavů, nadačních fondů a nadací jejich zakladatele, členy správní rady a statutární orgán (pokud je odlišný od správní rady). V případě, že se jedná o spolek, zapište statutární orgán. Jasno v úpravě nemá v současné době nikdo a důležité je hlavně to, abyste měli záznam vyplněný.

Návrh zákona, který je v současné době v Senátu upravuje typy neziskových organizací, kterých se zápis nebude týkat vůbec (obecně prospěšné společnosti a ústavy zřizované veřejnou správou, sdružení vlastníku jednotek, honební společenstva), pro ostatní by mohlo být zařízeno propisování údajů z obecného rejstříku, který znáte z portálu justice.cz.