Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Vyjádření AVPO ČR k seznamu cílových skupin, které mají být v souladu s vládní strategií prioritně očkovány.

Ing. Andrej Babiš
předseda vlády České republiky

V Praze dne 26. 2. 2021
Vážený pane premiére,

obracím se na Vás z pozice předsedkyně sekce sociálních služeb Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která sdružuje více než stovku organizací poskytujících služby klientům od seniorů po děti se zdravotním postižením.

Ráda bych Vás touto cestou upozornila, že v seznamu cílových skupin, které mají být v souladu s vládní strategií prioritně očkovány, chybějí některé konkrétní skupiny zaměstnanců v sociálních službách.

Současný prioritizační systém zahrnuje ve skupině 1A zaměstnance pobytových zařízení a dále ve skupině 1B zaměstnance sociální péče v přímém kontaktu s klienty. Přestože je tato skupina nadále rozvedena a blíže specifikována, není zřejmé, zda lze do takto definované skupiny pracovníků počítat skutečně všechny zaměstnance v sociálních službách, tedy zaměstnance sociální péče i prevence, kteří vykonávají svou činnost v terénu nebo ambulantně. Neúplný výčet podle našeho názoru může z včasného očkování vyřadit ohrožené skupiny, jako jsou například pracovníci rané péče, zaměstnanci azylových domů, domů na půli cesty, pracovníky různých intervečních center či nocleháren nebo lidi, kteří potřebným klientům poskytují služby sociální rehabilitace. I v těchto službách pracovníci pomáhají rizikovým skupinám obyvatelstva.

Věřím, že se jedná pouze o důsledek zobecnění při definici prioritních skupin. Ráda bych Vás požádala o zvážení jejich doplnění, aby byla vyloučena jakákoliv chybná nebo zavádějící interpretace.

Současně bych ráda vyjádřila přesvědčení, že sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách ve všech typech a na všech úrovních sociálních služeb zůstanou absolutně prioritní skupinou pro proces očkování, a to bez ohledu na dílčí změny, ke kterým vláda v seznamu vybraných skupin přistupuje v reakci na aktuální průběh pandemie.

S pozdravem a poděkováním, Lenka Kohoutová
Předsedkyně sekce sociálních služeb

AVPO ČR

Na vědomí:

  • ministr zdravotnictví Jan Blatný
  • ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová