Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021

Volební kampaně finišují. V pátek a v sobotu se otevřou volební místnosti a máme možnost zvolit si své zástupce na funkční období čtyř let. Ptali jsme se, zda kandidují osobnosti z řad našich členských organizací. Přinášíme medailonky dvou kandidátek, přejeme jim hodně úspěchů a kroužků.

Za koalici SPOLU je na 27. místě pražské kandidátky LENKA KOHOUTOVÁ   

Předpokládáme, že do voleb jdete jako kandidátka s hlavním zájmem o neziskovou a sociální sféru. Jaká konkrétní zlepšení navrhujete? Co jsou Vaše priority?

Mezi mé priority patří sociálně zdravotní pomezí. Například člověk se zdravotním postižením nemá čekat na přiznání invalidního důchodu a příspěvku na péči déle jak 30 dní. Když člověk se zdravotním postižením pracuje, nesmí mu stát snížit stupeň invalidity. Naopak má mít nárok na přepočet důchodu jako je tomu třeba u starobních důchodců. Stát nesmí lidi trestat za to, že jsou aktivní a pracují, o to méně lidi se zdravotním hendikepem.

Zároveň chci změnit náhled na neziskový sektor. Poslední dobou si jej různí křiklouni a hysterici berou jako otloukánka, do kterého lze kdykoliv kopnout. Přitom naprosto drtivá většina neziskových organizací pomáhá tam, kam stát nedosáhne. Pomáhají lidem, které stát nevidí nebo vidět nechce. Chci ochránit organizace poskytující pomoc a péči lidem s hendikepem, kterým nikdo jiný nepomůže. To, co se okolo nich nyní děje je neuctivé a dehonestující.

Celý rozhovor s Lenkou Kohoutovou si přečtěte ZDE.


Krajský lídr, 1. místo na kandidátce Zelených v Ústeckém kraji je LENKA SIMERSKÁ

Předpokládáme, že do voleb jdete jako kandidátka s hlavním zájmem o neziskovou a sociální sféru. Jaká konkrétní zlepšení navrhujete? Co jsou Vaše priority?

Neziskový sektor a občanskou aktivitu vnímám jako obrovsky důležité. Základem je komunita, protože na místních vazbách pak staví celá společnost. Roli komunity a sounáležitosti a vzájemné pomoci nám ukázala natvrdo pandemie. Proto chci podporovat lokální ekonomiky, farmářské trhy a rozvoj spolkové činnosti v kultuře, sportu, folkloru nebo mládežnických a náboženských organizacích.Do místního života patří i školy. Ráda bych podpořila zakládání a rozvoj otevřených a komunitních škol, které slouží jako centra společenského, kulturního či sportovního života v dané lokalitě a poskytují poradenské, volnočasové a vzdělávací služby pro celou komunitu.Nelehké to mají komunitní mateřská centra a lesní školky. Jejich dostupnost nesmí být závislá na libovůli obcí nebo nasazení jednotlivých provozovatelů. Administrativa a fungování pro lesní školky a kluby musí být zjednodušena.Pak je tu sociální práce, která se odehrává z velké části v neziskovém sektoru. Terénní sociální práce, jednotlivé sociální služby a podpora komunitních služeb musí být základem pro poskytování péče
lidem v jejich domovech. Tady chci vytvářet pozice komunitních pracovníků a zohlednit nastavení jejich kompetencí dle potřeb cílových skupin. A taky podpořit spolupráci s pacientskými organizacemi.Nezastupitelnou roli mají neziskovky v práci s migranty. Při formulaci migrační a azylové politiky vyslechneme odborné návrhy nevládních organizací pracujících s migranty, které jsou vyjádřeny například v Migračním manifestu Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty z roku 2015.

Celý rozhovor s Lenkou Simerskou si přečtěte ZDE.