Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Lenka Simerská

Volby do Poslanecké sněmovny 2021

Volební kampaně finišují. V pátek a v sobotu se otevřou volební místnosti a máme možnost zvolit si své zástupce na funkční období čtyř let. Ptali jsme se, zda kandidují osobnosti z řad našich členských organizací. Přinášíme medailonky dvou kandidátek, přejeme jim hodně úspěchů a kroužků.

Lenka Simerská
Krajský lídr, 1. místo na kandidátce Zelených v Ústeckém kraji 

Spolupracuje s členskou organizací AVPO ČR – Business & Professional Women CR (BPW)

Lenka Simerská pracuje jako socioložka se zaměřením na zlepšování podmínek na trhu práce, rovné příležitosti žen a mužů, diverzitu, work-life balance a společenskou odpovědnost firem. 

Žije v Litoměřicích, kde je jedinou ženou zastupitelkou. Lenka je matkou dospívajícího syna, pro kterého si přeje čisté životní prostředí a zdravé podněty pro rozvoj a seberealizaci, aby jednou nemusel odcházet ze severních Čech „za lepším“.

Ve volném čase se věnuje permakultuře a malému ekologickému chovu. Ráda organizuje a moderuje besedy a různé diskuze k rozšiřování obzorů a vzájemnému obohacování. Baví ji osobní rozvoj a práce s lidmi na posouvání vnitřních limitů. K tomu patří i koučování, kterému se věnuje od roku 2014, i když v poslední době kvůli nedostatku času jen příležitostně.

Jejím snem je znovuzrození severních Čech, se sebevědomými, vzdělanými lidmi, sociální soudržností a čistými technologiemi bez uhlí, kde opět vynikne nádherná příroda a kulturní dědictví velkých, kdysi bohatých měst i venkova.

Jaká byla Vaše cesta k neziskovému sektoru/organizaci?

V neziskovém sektoru jsem začala svojí pracovní dráhu a to paralelně s vědou. Jsem ale akční povaha, potřebovala jsem výstupy svojí práce uplatňovat v praxi a tak jsem čistý akademický sociologický výzkum po nějaké době opustila a pokračovala jsem právě v neziskovém sektoru. Vždy jsem tíhla k datům a systematickému třídění a používání informací, takže v tom jsem měla i v neziskovém sektoru velkou výhodu. Mojí „domovskou“ neziskovkou bylo roky pražské Gender Studies. Ta letos slaví 30 let a na podzim vyjde retrospektivní kniha. Stála jsem také u zrodu Multikulturního centra a pak jsem pracovala v mezinárodní neziskovce Association for Progressive Communications.

Přemýšlela jste, že někdy odejdete do soukromého sektoru? Co Vás u nezisku drží?

Dodnes se pohybuji v neziskových organizacích v různých podpůrných rolích. Neziskový sektor je takový hnací motor vývoje v mnoha oblastech a to mě jednoznačně drží. Jsem třeba členkou Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství, z.s., kde se zrovna teď účastním kurzů „Sama, ale silná“ jako lektorka pro samoživitelky. Ale aktuálně už šestý rok pracuji ve státním sektoru. Vedu systémový projekt, kterým Česká republika snižuje svůj velký tzv. gender pay gap. Ženy u nás vydělávají dlouhodobě méně než muži a to má vliv na řadu dalších problémů včetně chudoby samoživitelek a důchodkyň, ale i ztrátu inovačního potenciálu a talentů ve firmách. Moje práce spojuje neziskový, akademický a soukromý sektor a za tu možnost jsem moc vděčná. Tahle spolupráce je totiž nejlepším řešením pro velká sociální témata. Když jedna složka chybí, nikdy není možné dosáhnout tak dobrých výsledků.  

Proč jste se rozhodla kandidovat v parlamentních volbách?

Protože chci věci aktivně měnit. Na komunální úrovni jsem si vyzkoušela, jak velkou roli hraje, jestli člověk je nebo není zapojen politicky. Už jen se vstupem do zastupitelstva máte najednou spoustu informací a souvislostí, který běžný člověk nemá. Na parlamentní úrovni se dá posunout už opravdu mnoho a mým cílem je, aby se naše společnost postavila čelem klimatickým změnám, našla řešení, na která by nedoplatili zas nejvíc ti nejchudší a nejzranitelnější. Do sněmovny také nesu svoje velké téma zažitých rozdílů v odměňování žen a mužů a dost katastrofální podreprezentovaností žen v rozhodovacích procesech o čemkoli, od vedení ve firmách přes úřady až po vyšší patra politiky. Pokud tohle nezměníme, budeme dál kulhat na jedné noze za vyspělejšími zeměmi, protože nám polovina potenciálu bude stále unikat.

Předpokládáme, že do voleb jdete jako kandidátka s hlavním zájmem o neziskovou a sociální sféru. Jaká konkrétní zlepšení navrhujete? Co jsou Vaše priority?

Neziskový sektor a občanskou aktivitu vnímám jako obrovsky důležité. Základem je komunita, protože na místních vazbách pak staví celá společnost. Roli komunity a sounáležitosti a vzájemné pomoci nám ukázala natvrdo pandemie. Proto chci podporovat lokální ekonomiky, farmářské trhy a rozvoj spolkové činnosti v kultuře, sportu, folkloru nebo mládežnických a náboženských organizacích.

Do místního života patří i školy. Ráda bych podpořila zakládání a rozvoj otevřených a komunitních škol, které slouží jako centra společenského, kulturního či sportovního života v dané lokalitě a poskytují poradenské, volnočasové a vzdělávací služby pro celou komunitu.

Nelehké to mají komunitní mateřská centra a lesní školky. Jejich dostupnost nesmí být závislá na libovůli obcí nebo nasazení jednotlivých provozovatelů. Administrativa a fungování pro lesní školky a kluby musí být zjednodušena.

Pak je tu sociální práce, která se odehrává z velké části v neziskovém sektoru. Terénní sociální práce, jednotlivé sociální služby a podpora komunitních služeb musí být základem pro poskytování péče
lidem v jejich domovech. Tady chci vytvářet pozice komunitních pracovníků a zohlednit nastavení jejich kompetencí dle potřeb cílových skupin. A taky podpořit spolupráci s pacientskými organizacemi.

Nezastupitelnou roli mají neziskovky v práci s migranty. Při formulaci migrační a azylové politiky vyslechneme odborné návrhy nevládních organizací pracujících s migranty, které jsou vyjádřeny například v Migračním manifestu Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty z roku 2015.

S jakým programem pro tuto oblast jde strana, za níž kandidujete – vypíchněte tři hlavní body.

Naše priority pro neziskový sektor jsou navázány na potřeby společnosti a konkrétní role, které pro ni neziskovky plní. Jak jsem už popsala, v programu máme podporu komunitního života, pomoc sociálně slabým, stárnoucím a nemocným. Pro sociálně slabé je potřebná bezplatná právní pomoc. Chceme, aby se týkala také pomoci ve správních a insolvenčních řízeních a v mimosoudních jednáních, a v naší vizi ji budou moci poskytovat také specializované neziskové organizace. Další velkou kapitolou je bydlení, kde by stát měl podporovat speciální krizové pomoci lidem na okraji. Součástí této politiky je také široká síť podpůrných neziskových organizací, které zranitelným skupinám se zabydlováním pomáhají, a to chceme ocenit. Dál máme řadu opatření pro agendu migrace a integrace, kde zajistíme, aby stát systémově podporoval neziskový sektor a samosprávy v integračních aktivitách na místní úrovni (především výuku českého jazyka, sociokulturní orientaci v české společnosti a rozvoj tolerantního soužití v obci).

K „nezisku“ patří i společenská odpovědnost firem. Oceníme širší zapojování podniků do místní komunity a budeme motivovat firmy k dobrému sousedství.

Kdybyste mohla změnit jednu jedinou věc důležitou pro práci, jakou děláte, která by to byla?

Přijala bych principy transparentnosti v odměňování. Jsou běžné a povinné u sousedů v Německu i v dalších zemích a my bychom se měli přidat. Zaměstnavatelé by si měli měřit, jak odměňují ženy a muže a ten rozdíl publikovat. A lidé by měli vědět přesně, za co jsou placení, a pokud by někdo měl pochybnosti, že druhý má víc za stejnou práci, mělo by být možné informaci získat a rozdíl vysvětlit nebo napravit. Všechny firmy, které si to za posledních 5 let zkusily, nástroje pro kvalitní odměňování ocenily. Mělo by to ale být pro všechny plošně.

Rozesmálo Vás něco v poslední době při Vaší práci/udělalo radost?

Na naší malé farmičce se teď opožděně narodil beránek. To je vždycky velká radost.

Proč by měli lidé volit právě Vás – tři stručné důvody.

Protože nabízím propracovaný a odborně zaštítěný program, mám zkušenost z komunální a krajské politiky a z praktického prosazování věcí přes procesy na rezortní úrovni. A protože jako Zelení máme jasnou prioritní nabídku pro řešení klimatické krize a zlepšení postavení žen v české společnosti.

Jakou vládu si přejete? Stručně.

Bez vazeb na osobní zájmy a bez trestního stíhání. Skutečné lídry, kteří budou umět vysvětlit lidem narovinu a srozumitelně i nepopulární kroky a jejich zájmem bude jen a pouze, aby naše země kvetla po všech stránkách, aniž by jejich rozhodování řídily volební preference. K leadershipu patří i zdravé sebevědomí a to potřebujeme zejména ve vztahu k Evropské Unii. Jsme její součástí a nikomu nepomáhá, když se doma schováváme za falešná tvrzení, jak po nás „zlá“ Unie něco chce, zatímco v Bruselu neumíme věcně jednat. Chtěla bych, aby budoucí vláda Evropskou Unii aktivně a konstruktivně tvořila.

Děkujeme za rozhovor