Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Změna ve výpočtu členských příspěvků

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych Vás v dostatečném předstihu informoval o změně ve výpočtu, resp. výši členských příspěvků od roku 2022. Úprava vzešla z podnětů členských organizací na posledních dvou valných hromadách AVPO ČR.

Cílem připravené změny je zvýšit příjmy z členských příspěvků, aby měla asociace zajištěno stabilní financování, a zároveň umožnit, abychom do našich řad mohli dále přijímat i malé nebo začínající veřejně prospěšné organizace.

V roce 2020 činil příjem z členských příspěvků AVPO ČR 379 170 Kč. Pro dobré fungování asociace potřebujeme navýšit příjem z členských příspěvků na cca 700 000 Kč, aby tvořily alespoň 20 % celkového rozpočtu AVPO ČR.

Rád bych vyjádřil přesvědčení, že avizovaná změna přispěje k dalšímu dobrému fungování a růstu naší asociace. Máme za sebou nebývale úspěšné období, které je spojeno s prosazením řady konkrétních kroků ve prospěch našich členských organizací a s aktivním a efektivním hájením našich společných zájmů.

Správní rada AVPO ČR změnu ve stanovení členského příspěvku projednala několikrát. Na svém posledním zasedání v červenci zvolila výpočet členského příspěvku podle jednoho z běžně v praxi používaných modelů. V příloze naleznete tabulku, která změnu přehledně popisuje.

Výše členských příspěvků se od 1. 1. 2022 bude odvíjet od výše výnosů v posledním uzavřeném účetním období. Členské příspěvky se pro rok 2022 budou kalkulovat na základě výše výnosů v roce 2020.

Jsou stanoveny 3 hladiny výše členského příspěvku. Přehledně jsou znázorněny v příloze tohoto emailu. Členská organizace s ročními výnosy do 5 mil. Kč zaplatí roční členský příspěvek 4 200 Kč, organizace s ročními výnosy mezi 5 mil. – 10 mil. Kč uhradí příspěvek ve výši 6 600 Kč a organizace s ročními výnosy vyššími než 10 mil. Kč uhradí příspěvek 9 000 Kč. V závažných případech budou mít členské organizace možnost požádat o snížení členského příspěvku na nižší úroveň, správní rada posoudí každou takovou žádost individuálně.

Věřím, že uvedené změny přijmete jako vyvážený kompromis, který přispěje k dalšímu rozvoji AVPO ČR a ke zkvalitňování služeb, které asociace poskytuje svým členům. I nadále jsme připraveni pro Vás pracovat a intenzivně hájit Vaše zájmy.

Marek Šedivý
Prezident AVPO ČR