Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Přehled vývoje v sociální oblasti v posledních měsících

V uplynulých měsících mohli naši členové, v rámci rozesílek návrhů k připomínkování a našeho pravidelného Infoservisu AVPO ČR, zaznamenat větší množství materiálů, které budou mít vliv na práci v sociální oblasti. K některým z nich jsme zprostředkovaně podávali věcné připomínky a sledovali jsme vývoj souvisejících schůzek a jednání.

V dubnu jsme v rámci sekce sociálních služeb Unie zaměstnavatelských svazů jednali o stanovisku k  nové úpravě sociálně-zdravotního pomezí, tzv. dlouhodobé péče. Z mnoha důvodů musel být závěr k navrhované podobě odmítavý.

Akční plán deinstitucionalizace v ČR byl dalším důležitým materiálem, který byl v této době projednáván. Bohužel i tato rozsáhlá koncepce byla spojena se šibeničními lhůtami pro připomínkové řízení, což ne zcela šťastně poznamenává funkční spolupráci se státními partnery. V květnu MPSV ČR dále zahájilo práce na nové právní úpravě ochrany dětí a podpory rodin, která má nahradit zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, a novelizovat související právní předpisy.

Po nepříjemné zkušenosti s dotačním řízení MPSV ČR pro rok 2023 pro nadregionální poskytovatele sociální služeb (program podpory B) se na více úrovních rozeběhla spolupráce a vyjednávání pro budoucí období. A to například na úrovni nově zřízené sekce Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR (APSS ČR) – Poskytovatelů s nadregionální působností nebo v rámci nově vzniklé autonomní Unie sociální služeb ČR. Tato unie nabídla poskytovatelům sociálních služeb s nadregionální působností své zaštítění, čehož využilo cca 7 členských organizací AVPO ČR. Aktuálně se připravují změny pro program podpory „B“ pro rok 2024 s dalším výhledem do budoucna, včetně zajištění případného procesu přechodu některých poskytovatelů sociálních služeb do stávajících krajských sítí. Nově by toto dotační řízení mělo být vyhlášeno již na podzim.

Stranou pochopitelně nezůstaly tolik diskutované novely zákona o sociálních službách. Tzv. malá novela, která se již více jak rok projednává a připravuje, bude mít posunutý termín účinnosti, pravděpodobně od ledna 2024. Teprve v druhé polovině května totiž proběhlo na MPSV ČR celodenní vypořádání připomínek. Během minulých měsíců se však také uskutečnilo několik setkání k „velké“ novele zákona o sociálních službách, která má být komplexní a přinést mnoho zásadních změn od roku 2025. Do konce července by snad měl být dokončen konzultační proces se všemi relevantními partnery, včetně souběžné práce několika pracovních skupin. Mimo očekávané návrhy změn, např. v oblasti kvality, typologie či financování sociálních služeb, se chce MPSV ČR na základě své analytické práce zaměřit zejména na oblast výkonu sociální práce na obcích, neformálních pečujících či na kvalitní sběr dat a s tím související jednotný informační systém sociálních služeb. Samotný výkon sociální práce by měl být řešen v souvisejícím profesním zákoně.

Mimo výše uvedené jsme dále sledovali vývoj také v oblasti individualizované podpory/osobních rozpočtů pro lidi se zdravotním postižením se závislostí na péči o druhé osoby. Potřebným změnám v této oblasti je souběžně věnována pozornost z více směrů. Např. APSS ČR vidí v konceptu individuálních rozpočtů jednu z cest vedoucích k transformaci příspěvku na péči. Projekt Pátý stupeň obecně prospěšné společnosti Asistence pak v současných dnech vyústil v první náznak individualizované podpory vyhlášením mimořádného dotačního řízení MPSV ČR pro sociální služby pro rok 2023 na osobní asistenci pro lidi, kteří využívají více než 80 hodin této služby měsíčně.

 

Tomáš Drábek, vedoucí sociálně zdravotní sekce AVPO ČR