Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Dárce by neměl posílat peníze naslepo. Pro bezpečné darování existují základní pravidla

Reakce na aktuálně medializovanou kauzu fiktivního Nadačního fondu snů a nadějí

V Praze, 19. července 2023:

Podvodným sbírkám na dobročinnost se lze vyhnout, stačí dodržovat při darování základní pravidla. Tak reagují zástupci Asociace veřejně prospěšných organizací ČR, která v Česku dlouhodobě podporuje transparentní dárcovství, na medializovanou kauzu, v níž měli podvodníci prostřednictvím fiktivní nadace vylákat od dárců téměř 40 milionu korun. A přidávají doporučení:

Každý dárce by měl mít o organizaci, které chce přispět, alespoň základní informace, ověřit si její webové stránky, historii, případně získat reference. Pokud si dárce není jistý, může peněžní částku darovat prostřednictvím ověřených dárcovských portálů. Užitečným vodítkem pak může být i tzv. značka spolehlivosti, protože jejími držiteli jsou výhradně prověřené organizace.

Lidem, kteří se nechtějí při darování spálit, doporučuju vybrat si konkrétní organizaci, prověřit si její práci a darovat třeba i menší částku pravidelně. Základem je dostatek informací. Ať už je dárce čerpá zprostředkovaně, anebo se do organizace osobně dojde podívat. Příběhů kolem nás je mnoho, ne všechny jsou ale pravdivé. Určitě mohu doporučit osvědčené darovací portály, jako je například znesnaze21 nebo darujme.cz, které si své klienty prověřují a garantují, že se finanční prostředky sbírají na uváděný účel,“ uvádí příklad ředitelka AVPO ČR Monika Jindrová.

Její kolega Aleš Mrázek ji doplňuje: „Zvlášť u nových organizací může být poměrně složité jejich poctivost, natož efektivitu, posoudit. Konkrétně nadační fondy nemají ani povinnost vydávat výroční zprávy. Do veřejného rejstříku by sice měly vkládat alespoň účetní závěrky, ty první se tam však mohou objevit až po téměř dvou letech činnosti. Navíc ne každý umí v závěrkách číst.“ Podle něj může být vybírání peněz problematické i v případech, kdy iniciátoři sbírky jsou vedení dobrým úmyslem. „Nestačí mít jen transparentní účet, ale naplnit zákon o veřejných sbírkách, který stanovuje konkrétní pravidla a náležitosti, které sbírka musí splňovat.“

Úplnou jistotu může mít dárce u tzv. prověřených neziskovek, které procházejí pravidelnými audity. V současnosti se značkou spolehlivosti může v Česku prokázat celkem 32 organizací, jejich počet ale neustále roste. Více na www.znackaspolehlivosti.cz/#proverene.

 

O AVPO ČR

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) sdružuje a vede organizace k profesionalitě. Pro soukromé dárce vytváří podmínky pro darování bez obav. Prověřeným veřejně prospěšným organizacím uděluje značku spolehlivosti, která prokazuje, že organizace funguje v souladu se svým posláním a dobře hospodaří se svěřenými prostředky. Organizace, které mají zájem o členství v asociaci, o sobě musí poskytnout údaje přesahující rámec současných zákonných povinností. Účelem tohoto opatření je jasně deklarovat svoji transparentnost.

AVPO ČR dlouhodobě usiluje o trvalé prosazení motivačních podmínek pro soukromé dárcovství. Asociace má více než 110 členů, více informací na www.avpo.cz a www.znackaspolehlivosti.cz.

Pro více informací: Monika Jindrová, jindrova@avpo.cz, tel. +420 724 17 32 17

 

KE STAŽENÍ: TZ_bezpecne_darovani