Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Bludy neziskového sektoru III.

Blud číslo 3 – NĚKDO ŘÍKAL, ŽE TO NEJDE (NEBO NAOPAK JDE)

Často se v praxi setkávám s větami typu „slyšel jsem, že“, pak následuje většinou „se může“, „se musí“, „se nesmí“ apod. Sama o sobě je taková oznamovací věta celkem neškodná, nicméně často zjistíme, že za ní následuje několik ne zcela zjevných problémů, a to:

a)     neví se, o co se daný názor opírá a

b)    mnohdy se neví ani odkud pochází.

Například z úplně čerstvé praxe věta jedné klientky „slyšela jsem, že k založení pacientské organizace potřebujeme alespoň jednoho lékaře“. Samozřejmě klientka netušila, z jakého důvodu by tomu tak mělo být, ani si nepamatovala, od koho tento blud vlastně zaslechla.

Věta pocházející z neznámého zdroje a ničím nepodložená samozřejmě může být klidně pravdivá, ale je tu celkem slušná pravděpodobnost, že tomu tak není. Navíc absence zdroje a odůvodnění činí jakoukoli, byť třeba zajímavou informaci už z principu nedůvěryhodnou.  Absence odůvodnění pak navíc i obtížně přezkoumatelnou.

Prosím, půjdete-li s nějakým takovýmto „pouličním“ názorem za nějakým odborníkem, nedej bože za právníkem, asi nepotřebuje vědět od koho, ale zcela určitě potřebuje vědět proč. Řekne-li Vám tedy kamarád/kolega/manžel, nebo kdokoli jiný (jakéhokoli genderu) nějaký názor, který se zdá mít odbornou váhu a je pro Vás důležitý, hned se ptejte o co (nejlépe o jaký právní předpis) se opírá. Jedině tak je totiž možné s ním v budoucnu odborně polemizovat. Žijeme ve státě posedlém vydáváním tisíců právních norem, takže prostá otázka „pane magistře, je pravda, že se od letošního ledna nesmějí jíst žáby“ může právníka uvrhnout v nelíčený chaos – „kde mám tuhle informaci hledat? V zákonech na ochranu zvířat? V zemědělských a potravinářských? Nebo snad v nějakém evropském nařízení?“. V této souvislosti budiž vyvrácen jeden blud mimo pořadí: žádný právník nezná všechny platné právní předpisy. Žádný právník, pokud není geniální autista, ani nezná všechny jejich názvy. A každý právník je občas překvapen existencí nějaké právní normy, o které nikdy předtím neslyšel….

 

Jménem všech právníků a jiných konzultantů Vám tímto předem srdečně děkuji 🙂 

Mgr. Petr Vít, právník AVPO ČR

 

Pokud máte zájem o konzultaci, neváhejte nás kontaktovat.