Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Neposílejte peníze naslepo

Vybudování vztahu chce čas a pravidelné dlouhodobé darování samozřejmě není pro každého. Jak na to, když vás nějaká neziskovka, problém nebo výzva prostě zaujmou a chcete pomoci teď hned. Vraťme se k analogii s investicemi. O své peníze nejspolehlivěji přijdete, když budete jednat impulzivně. Nepodléhejte tedy prvním emocím, napočítejte si do deseti a podívejte se, koho chcete podpořit. Můžete postupovat třeba následovně: 

 1. Je jasné, na co konkrétně neziskovka peníze vybírá?

Účel by měl být jasný už ze samotné žádosti o podporu. Pokud je popsán příliš široce a obecně, například prostřednictvím frází o pomoci dětem, zvířátkům nebo všem potřebným, měli byste zpozornět.

2. Má neziskovka pro shromažďování darů zaregistrovanou veřejnou sbírku?

Veřejná sbírka dle zákona 117/2001 Sb. není nutnou podmínkou pro přijímání darů. Neziskovka oslovující širší okruh lidí, které „nezná“, by ji však mít měla. Seznam registrovaných veřejných sbírek je dostupný na stránkách Ministerstva vnitra ČR: https://aplikace.mvcr.cz/seznam-verejnych-sbirek/.
Některé neziskové organizace mají zřízen transparentní účet, ten je však nezbavuje povinnosti postupovat podle zákona o veřejných sbírkách. Obecně platí, že transparentní účet sám o sobě není zárukou poctivosti. Nikde například není psáno, že kromě něj organizace nepoužívá i jiné účty.

3. Probíhá vybírání peněz transparentním způsobem?

Neziskovky často využívají služeb dárcovských portálů. To jsou webové stránky, na kterých najdete profily jednotlivých neziskovek a popisy projektů, na které můžete přispět. Provozovateli těchto portálů jsou zpravidla také neziskové organizace, které mají dlouholeté zkušenosti v oboru. Doporučit můžeme portály Darujme.cz, Znesnáze21 nebo Daruj správně.
Některé neziskovky zveřejňují pouze číslo účtu, ty velké zase mohou používat vlastní platební bránu, v takových případech však buďte pozorní a ověřte si, že víte, kam peníze posíláte.

4. Má neziskovka webové stránky, na kterých je dostatek informací o jejích činnostech a lidech, kteří za ní stojí?

Poslání a činnosti by měli být popsány jasně a srozumitelně, účel sbírky by s nimi měl být v souladu. Na stránkách by také měly být funkční kontakty, kam se můžete obrátit pro více informací. Pokud je vám cokoli nejasného, neostýchejte se tyto kontakty využít.

5. Plní neziskovka své povinnosti vůči veřejným rejstříkům?

Většina neziskovek má povinnost zveřejňovat ve veřejném rejstříku výroční zprávy nebo alespoň účetní závěrky, rejstřík je dostupný na stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik. Církevní neziskovky, jako jsou charity a diakonie, zde však nenajdete, jejich evidenci vede Ministerstvo vnitra ČR. Výroční zprávy v ní nejsou a celkově je natolik zastaralá, že nemá cenu v ní něco hledat. U církevních neziskovek hledejte výroční zprávy přímo na jejich webových stránkách.

Samozřejmostí je, že vám neziskovka (minimálně na vyžádání) vystaví doklad o přijetí daru. O výši daru si pak můžete snížit svůj daňový základ pro výpočet daně z příjmů. 


Jste na pochybách a potřebujete poradit? Chcete se dozvědět více o tématu transparentnosti a spolehlivosti neziskových organizací? Kontaktujte Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR, z.s.