Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Nahlédněte do rejstříku

Má neziskovka webové stránky, na kterých je dostatek informací o jejích činnostech a lidech, kteří za ní stojí?

Poslání a činnosti by měli být popsány jasně a srozumitelně, účel sbírky by s nimi měl být v souladu. Na stránkách by také měly být funkční kontakty, kam se můžete obrátit pro více informací. Pokud je vám cokoli nejasného, neostýchejte se tyto kontakty využít.

Plní neziskovka své povinnosti vůči veřejným rejstříkům?

Většina neziskovek má povinnost zveřejňovat ve veřejném rejstříku výroční zprávy nebo alespoň účetní závěrky, rejstřík je dostupný na stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR: https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik. Církevní neziskovky, jako jsou charity a diakonie, zde však nenajdete, jejich evidenci vede Ministerstvo vnitra ČR. Výroční zprávy v ní nejsou a celkově je natolik zastaralá, že nemá cenu v ní něco hledat. U církevních neziskovek hledejte výroční zprávy přímo na jejich webových stránkách.


Jste na pochybách a potřebujete poradit? Chcete se dozvědět více o tématu transparentnosti a spolehlivosti neziskových organizací? Kontaktujte Asociaci veřejně prospěšných organizací ČR, z.s.