Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Komunita držitelů značky spolehlivosti roste

Praha, 24. října 2023: Skupinu prověřených neziskovek rozšířily mimopražské organizace Achilleus, Fokus Liberec, Fokus Mladá Boleslav a Spolu spojit síly. Rada pro hodnocení spolehlivosti udělila, na základě výsledků důkladného hodnocení nezávislými experty pro oblast řízení a financování neziskových organizací, čtyři značky Prověřená veřejně prospěšná organizace, počet držitelů se rozšířil na 36.

Značku spolehlivosti spravuje Asociace veřejně prospěšných organizací ČR. Značka je zárukou pro dárce, že její držitelé pracují jako důvěryhodné a stabilní organizace. Finanční prostředky jsou využívány hospodárně a efektivně v souladu s posláním organizace.

Libušínský spolek Achilleus sdružuje děti i dospělé s vrozenou vývojovou vadou Pes Equinovarus Congenitus. Pomáhá dětem již od narození, kdy je léčba nejefektivnější. Toto období je náročné jak pro děti samotné, tak pro jejich rodiče.  

Posláním FOKUSU Liberec je podpora duševně nemocných lidí v samostatném rozhodování, jednání, řešení své sociální pracovní a zdravotní situace.

FOKUS Mladá Boleslav z.s. je nestátní nezisková organizace poskytující sociální služby dlouhodobě vážně duševně nemocným od roku 1992.

Českobudějovický spolek Spolu spojit síly vznikl v roce 2018 na základě potřeb rodin děti s postižením. Klíčovou myšlenkou spolku je, aby rodiny dětí s postižením nebyly na výchovu a péči osamoceny.

Značka spolehlivosti je součástí etablovaného programu Česká kvalita. Slouží soukromým dárcům jako vodítko při jejich rozhodování, kterou organizaci si k podpoře vybrat. Garantuje jim, že finanční podpora bude využita smysluplně a efektivně. V současné době se může touto značkou prokázat celkem 36 organizací. Jejich seznam AVPO ČR zveřejňuje na webové stránce www.znacka-spolehlivosti.cz.

Tisková zpráva ke stažení.

 

O AVPO ČR

Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR) sdružuje organizace, které chtějí přispívat k vytváření transparentního a spolehlivého neziskového sektoru v České republice. AVPO ČR je správcem značky spolehlivosti a zveřejnuje seznam prověřených organizací (www.znacka-spolehlivosti.czwww.proverene-neziskovky.cz). Značka spolehlivosti prokazuje, že organizace funguje v souladu se svým posláním a dobře hospodaří se svěřenými prostředky. V současné době AVPO ČR usiluje o prodloužení daňového benefitu pro soukromé dárce, aby si i nadále mohli snížit svůj daňový základ až o 30 %. Dále usiluje o změny v zákoně o veřejných sbírkách, které by omezily administrativu spojenou s jejich pořádáním. V minulosti se asociace zasloužila právě o zvýšení daňového benefitu pro soukromé dárce a o prosazení široké definice pacientských organizací tak, že kromě spolků jimi mohou být také obecně prospěšné společnosti a ústavy.

 

Kontakt: Monika Jindrová, tel.: +420 724 173 217, email: jindrova@avpo.cz