Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Bludy neziskového sektoru V.

Blud číslo 5 – PRO VEŘEJNOU SBÍRKU POTŘEBUJEME TRANSPARENTNÍ ÚČET (ANEBO OPAČNĚ – KDYŽ MÁME TRANSPARENTNÍ ÚČET, NEPOTŘEBUJEME VEŘEJNOU SBÍRKU).

Transparentní účet je bankovní produkt, který nabízí možnost zpřístupnit pohyby na účtu veřejnosti prostřednictvím internetu. Nebo jinak, je to účet, na který každý vidí.

Veřejná sbírka je naproti tomu zákonem upraveným způsobem získávání a shromažďování dobrovolných peněžitých příspěvků od předem neurčeného okruhu přispěvatelů pro předem stanovený veřejně prospěšný účet – lze ji konat pouze za podmínek stanovených zákonem a na základě oznámení. 

Zákon upravující pořádání sbírek (zákon 117/2001 Sb.), vznikl v době, kdy nejenže neexistovaly transparentní účty, ale, pokud mně paměť neklame, ještě nebylo zdaleka samozřejmé mít přístup k internetu. Mezi veřejnou sbírkou a transparentním účtem není žádná vazba – pokud máte povinnost oznámit sbírku, nevyřešíte to tím, že svůj bankovní účet učiníte transparentním. A naopak – oznámíte-li sbírku, není nutné, natož pak povinné zřizovat si pro ni transparentní účet. 

Jen na okraj pak závěrem podotýkám, že zřízení transparentního účtu nemusí být vždy jen ku prospěchu věci – například ne všichni dárci touží po tom, aby se o jejich daru vědělo. A všichni příjemci vaší případné podpory zrovna tak….

Mgr. Petr Vít, právník AVPO ČR

Pokud máte zájem o konzultaci, neváhejte nás kontaktovat.